niedziela, 4 grudnia 2016

Last Christmas book tag

Dzisiaj czwarty grudnia. Na początku życzę każdej Barbarze wszystkiego najlepszego z okazji imienin. Po raz drugi w tym miesiącu przybywam do Was z tagiem. Tym razem jest to Last Christmas book tag Marthy Oakiss. Interpretacja haseł ponoć podobna. Zapraszam. Aha, tak samo jak w poprzednim tagu - możecie kliknąć na nazwę wykonawcy aby posłuchać jego wersji tego kultowego przeboju.

piątek, 2 grudnia 2016

Christmas Songs Book Tag

Hej! Jest coraz bliżej świąt i to oznacza jedno. Na blogu zaczynam publikację postów okołoświątecznych. Zarówno tutaj jak i na Ogarniętej Inaczej. Dzisiaj przybywam z Christmas Songs Book Tag. Jestem ciekawa, co z tego wyjdzie. Zapraszam. Aha. Klikając w nazwy kategorii możecie włączyć sobie odpowiadającą temu piosenkę.


poniedziałek, 31 października 2016

Halloween Book Tag

Nie wierzę w Halloween jako tako, jednakże jestem turbośmieszkiem, a na booktube i w blogosferze można trafić na tag związany z tą okazją stwierdziłam, że zrobię takie zestawienie. Na ten tag trafiłam tutaj i jest dopisek, że każdy zainteresowany może go wykonać. No to co? Zaczynamy. Aha, ostrzegam że będą spoilery, chociaż próbowałam spoilerować jak najmniej.

sobota, 29 października 2016

Thomas Harris, Czerwony smok

Moja przygoda z tymi książkami zaczęła się od zapytania znajomej, co czyta. Powiedziała, że Milczenie owiec. Sprawdziłam, że ta książka wchodzi w pewien cykl, a jej pierwszy tom to Czerwony smok. Nie przedłużam i zapraszam.

niedziela, 9 października 2016

Autumn book tag

Grzebiąc wśród subskrybowanych przeze mnie kanałów zauważyłam ten tag. Idąc po sznurku po kłębka znalazłam go tutaj. Był dopisek, że kto chętny może wykonać. Ja mam chwileczkę i chęć na coś łatwego i przyjemnego, więc czas się zabawić. Zapraszam!

piątek, 30 września 2016

Rafał Kosik, Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi

Dziś nastąpił dzień, kiedy pojawia się książka, która była na liście stu książek do przeczytania. Minęły trzy miesiące i myślę, że to ładny wynik, że tak szybko się pojawia tekst o jednej z pozycji na liście. Jeszcze 99 i jakaś lista została zrealizowana. Dziś będzie o pierwszym tomie cyklu przygód Felixa, Neta i Niki, czyli Felix, Net i Nika oraz Gang Niewidzialnych Ludzi. Zapraszam serdecznie.

środa, 28 września 2016

J. K. Rowling, Harry Potter i więzień Azkabanu

Przypomniało mi się coś ciekawego. Przeczytałam wszystkie siedem książek o Harrym Potterze, ale napisałam tylko o dwóch. Od opisania drugiego tomu minęło sporo czasu. Trzeba to nadrobić. Dziś będzie o Harrym Potterze i więźniu Azkabanu. Zapraszam.

poniedziałek, 26 września 2016

Aleksandra Marinina, Płotki giną pierwsze

Jest to mój ostatni post z cyklu o Anastazji Kamieńskiej. Nie dlatego, że mi się znudził. Głównie chodzi o dostępność tomów oraz fakt ich nieregularnego tłumaczenia. Do "przerwy" powinno zostać pięć tomów, jednakże też muszę je upolować w bibliotece i trochę uporać się z innymi książkowymi zaległościami. Jednak nie przedłużając, zapraszam.

czwartek, 22 września 2016

#2 W przerwie na reklamy. Agentka Carter

Jeśli oglądam jakiś serial, to na pewno jest on z czyjegoś polecenia. Tak samo było z tym serialem. Po blisko trzech sezonach Sherlocka stwierdziłam, że czuję pustkę, a Elementary błąkało mi się gdzieś z tyłu głowy. Wtedy spadło na mnie olśnienie i ciche szepty podsuwające jeden serial. Agentka Carter.

niedziela, 18 września 2016

Anne Rice, Wywiad z wampirem

Projektując sobie realizację zadań w zeszłorocznym wyzwaniu pięćdziesięciu pięciu podróży trafiłam na pewien problem. Nie znałam autora, który ma te same inicjały, co ja. Jednak z pomocą przybyło lubimy czytać i podpowiedziało autorkę, która nie tylko ma takie same inicjały, ale nawet imię ma takie samo. Podobnie było z zadaniem z letniej edycji BookAThonu - autor miał mieć takie samo imię albo inicjały. W obu przypadkach padło na Anne Rice. Różnica polega na tym, że w 2015 zaliczyłam zadanie pierwszą częścią cyklu Kroniki wampirów, drugą zaś nadal staram się wyplątać z zadania BookAThonowego. Dziś będzie o pierwszej części, czyli o Wywiadzie z wampirem.

niedziela, 11 września 2016

Unpopular opinions book tag

Ten tag powinien pojawić się pod koniec miesiąca, jednak stwierdziłam, że mogę to zrobić teraz, bo czeka mnie trochę pracy przy naprawie wcześniejszych wpisów i przy powstawaniu nowych, więc tag jest chyba najprostszą formą wpisu. Tak myślę. Zapraszam na Unpopular opinions book tag.

środa, 31 sierpnia 2016

Leena Lehtolainen, Na złym tropie

Obiecałam zabrać Was do Finlandii. Jakiś czas temu w ramach Polecajki organizatorka całej akcji poleciła mi pewną książkę. Swoją drogą, to kryminał. Fiński kryminał. Nie chcę przedłużać, jednak w tym miesiącu będzie trochę o Na złym tropie Leeny Lehtolainen.

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Joanna Chmielewska, Wszyscy jesteśmy podejrzani

Ogólnie zostało przyjęte, że królową kryminałów jest Agatha Christie. Jednak każdy kraj ma własną Agathę Christie. U nas ten tytuł według mnie przypadł Joannie Chmielewskiej. Dlaczego? Może udowodni to ten kryminał, który dziś przedstawię. Panie i panowie, od dziś Wszyscy jesteśmy podejrzani.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Anders Bodelsen, Otwarte drzwi

Rzadko piszę negatywnie o książkach. Staram się szukać zawsze jakiś pozytywów. Tym razem jednak wolę się nie silić na poszukiwania dobrych stron gdzieś, gdzie ich po prostu nie było. Dziś na tapecie mam Andersa Bodelsena i Otwarte drzwi. Zapraszam.

sobota, 20 sierpnia 2016

Totally didn't book tag

Wspomniałam w poście na trzecie urodziny, że planuję pewien tag. Trafiłam na niego oglądając ten filmik. Napotkałam się na pewien problem związany z tym tagiem. Nie znalazłam pytań po polsku. Jednak jakoś zdałam maturę z angielskiego i z pomocą znajomego (dzięki Prawieangliku) udało mi się przełożyć to na nasze. Oczywiście, aby nie było wątpliwości, o co mogło chodzić w pytaniu dorzucam jednocześnie oryginalne pytanie. No to co, czas na Totally didn't book tag.

środa, 17 sierpnia 2016

To już trzy lata, czyli lekki Throwback Wednesday

Gyby nie Jan z bloga Soczek Pomarańczowy to kompletnie zapomniałabym, że niedługo mija trzy lata odkąd założyłam bloga. To już trzy lata. Nie chcę przedłużać, więc krótka geneza powstania bloga, archiwalne screenshoty ekranu i trochę wspomnień. Zapraszam serdecznie!


poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Andriej Kurkow, Prawo ślimaka

Dziś kontynuacja losów Wiktora i jego pingwina Miszy, o których można przeczytać tutaj. Nie chcę przedłużać, więc zapraszam serdecznie na Prawo ślimaka Andrieja Kurkowa.

czwartek, 4 sierpnia 2016

Andriej Kurkow, Kryptonim "Pingwin"

Nie wiem, co podkusiło mnie do wypożyczenia tej książki. Jednak teraz uważam, że było warto. Jednak o czym jest Kryptonim "Pingwin" tak właściwie?

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Agatha Christie, Dwanaście prac Herkulesa

Wiem, że piszę i publikuję o dziwnych porach, jednak ten post pisałam nawet trochę dłużej niż Poczuj lato book tag. To równocześnie książka przeczytana w lipcu w ramach Czytam nie tylko Amerykanów i 55 podróży z zeszłego roku. W końcu po tylu postach pojawia się ona. Królowa kryminału, czyli Agatha Christie i zbiór opowiadań o Herkulesie Poirot.

wtorek, 26 lipca 2016

Poczuj lato book tag

Jest środek lata, pogoda jest jaka jest. Jednak myślę, że dzisiejszy dzień jest idealny na ten tag. I już na wstępie pragnę złożyć każdej Annie najlepsze życzenia z okazji imienin jako imienniczka. No to nie przedłużam i zaczynam poczuj lato book tag


piątek, 1 lipca 2016

Fiodor Dostojewski, Biedni ludzie

Rok temu pisałam o powieści epistolarniej Michaiła Szyszkina, Nie dochodzą tylko listy nienapisane. Wspomniałam wtedy, że to była część mojej pracy olimpijskiej. Dziś, po roku, piszę o książce która stanowiła drugie pół mojej pracy. Nie będzie to typowa recenzja. Bardziej moje przemyślenia.

sobota, 18 czerwca 2016

Kerstin Gier, Zieleń Szmaragdu

Ten wpis miał być w czwartek, jednak z wielu powodów pojawia się dopiero dzisiaj. Tak, to już koniec mojej przygody z Trylogią Czasu. Czy mi się podobała? Czy coś zmieniłabym? O tym w poście.

wtorek, 14 czerwca 2016

Kerstin Gier, Błękit Szafiru

Dziś także będzie krótki wstęp tak jak w przypadku pierwszej części Trylogii Czasu o której możecie poczytać tutaj. Co w drugiej części spotkało Gwendolyn? Czy ona i Gideon są bliżej rozwiązania zagadki? O tym bliżej w tym poście. Zapraszam do czytania.

sobota, 11 czerwca 2016

Kerstin Gier, Czerwień Rubinu

Wczoraj (a raczej dzisiaj po północy) pisałam, że niedługo pojawi się maratonik z recenzjami. To niedługo nastało. Tak, dzisiaj. Minimaratonik z Trylogią Czasu Kerstin Gier. Dziś bardzo krótki wstęp, jednak zapraszam do dalszej lektury.

piątek, 10 czerwca 2016

Sto książek, które chciałabym przeczytać

Wiem, że bardzo zaniedbałam bloga z powodu matur. Jednak jest czerwiec i mogę z czystym sumieniem nadrobić blogowe zaległości. Miał być spontaniczny maraton z recenzjami, jednak stwierdziłam, że to za mało. Trzeba coś większego. No to znalazłam. Sto książek, które chcę przeczytać. Specjalnie pogrupowałam gatunkami całą setkę. Trochę to trwało, jednak jestem pewna, że dam radę podołać temu wyzwaniu. No to co, zapraszam na moją setkę.

sobota, 9 kwietnia 2016

Aleksandra Marinina, Złowroga pętla

To już piąte spotkanie z Anastazją Kamieńską. Po czterech tomach można stwierdzić, że doświadczoną panią major z moskiewskiej Pietrowki nie da się zaskoczyć kolejną sprawą. Jednak Nastieńka, która nie gania po Moskwie z bronią w ręku staje ze swoim orężem przed kolejnymi sprawami. Jak to się skończy?

wtorek, 5 kwietnia 2016

Veronica Roth, Wierna

To już trzecie i ostatnie spotkanie z Tris i Cztery oraz trylogią Niezgodnej. To był szalony tydzień, który zmotywował mnie do pomajstrowania w blogu (lista autorów i uzupełnienie cyklów i serii). Pomimo matury postanawiam raz jeszcze zaszaleć, ponieważ przeczytałam jeszcze inną trylogię, jednak przed nią opublikuję coś innego, aby zbyt Was nie nudzić trylogiami. Nie przedłużam jeszcze bardziej. Veronica Roth i Wierna.

sobota, 2 kwietnia 2016

Veronica Roth, Zbuntowana

Spontaniczny maraton z trylogią Niezgodnej trwa. Dziś przychodzę do was ze Zbuntowaną. W poprzednim wpisie poznaliście Tris oraz jej świat, który najpierw został wywrócony do góry nogami jej wyborem, a następnym wywrotem stała się istna rebelia. Jaką byłą Altruistkę spotkamy tym razem w jej Nieustraszonym życiu?

wtorek, 29 marca 2016

Veronica Roth, Niezgodna

Święta, święta i po świętach. Postanowiłam, że w tym tygodniu zrobię niespodziankę i wyjadę z pewną trylogią, której ekranizacja trzeciej części teraz jest w kinach. Żadnego z filmów nie widziałam. Czytałam zaś wszystkie trzy książki, posiadam dwie z okładkami filmowymi (dlatego zwlekało się z kupnem części trzeciej) i czeka mnie "prequel" całej serii. Dziś mamy wtorek, oczekujcie zatem jeszcze czwartku i soboty. Aby nie przedłużać - Niezgodna Veroniki Roth.

niedziela, 27 marca 2016

Cassandra Clare, Miasto kości

Kiedy w grudniu 2015 roku wystartowała Polecajka u Suomi Anne od Asi z Z książką w ręce stwierdziła, że powinnam przeczytać Mechanicznego anioła Cassandry Clare. Kiedy pochwaliłam się moim zamiarem koleżanką podniosły lament. Ale Ania! Ty się opamiętaj i zacznij od "Miasta kości"! Uwierz, wiemy co mówimy, powiemy ci, kiedy wtrącić "Mechanicznego anioła"! Skoro zasięgnęłam rady, to trzeba z niej skorzystać. Ten wpis nie wpadnie do "kosza" z Polecajkami. Jak dziewczęta (pozdrawiam serdecznie) poczują się Miranem i dadzą mi zielone światło (wybaczcie, sezon zimowy skoków się kończy) to lecę z Mechanicznym aniołem. Tymczasem moje radosne (bądź nie) odczucia po pierwszej części cyklu Dary Anioła. 


sobota, 27 lutego 2016

Kathy Reichs, Brendan Reichs, Wirusy

W trzeciej edycji polecajki u Suomi Anne dziewczyny z bloga W otchłani książek trafiły na mnie. Poleciły mi Wirusy autorstwa Kathy i Brendana Reichs. Szybki wgląd na ich bloga i wiem, że to czytały i pisały o tej książce, jednak nie chcąc sobie streścić książki postanowiłam nie czytać ich recenzji (wybaczcie). Jednak w nocy skończyłam ją i czytać i to jest recenzja prawie na gorąco. Prawie. Przecież musiałam się wyspać. I minął prawie tydzień. Tak, musiałam koniecznie się wyspać.

niedziela, 14 lutego 2016

RIP it or SHIP it tag

Są walentynki. Albo walę tynki albo walę drinki. Fani skoków narciarskich świętują dziś trzeci dzień lotów w Vikersund, a ja mam dziką imprezę z systemami prawa. Jednak obiecałam dzisiaj wpis, to proszę. RIP it or SHIP it tag by Mól. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

niedziela, 24 stycznia 2016

Sue Townsend, Adrian Mole lat 13 i 3/4. Sekretny dziennik

Pamiętam, że kilka razy próbowałam prowadzić pamiętnik. Albo nawet dziennik. Wiadomo, pamiętniki głównie kojarzy się z dziewczynami. Jednak gdybym powiedziała wam, że bohaterem tworzącym pamiętnik, a raczej dziennik, jest osobnik płci męskiej? Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare ćwiczenia z gimnazjum. Ponadto przeczytałam tę książkę jako "typową komedię". Tylko czy życie Adriana, który ma lat 13 i 3/4 może bawić?

wtorek, 12 stycznia 2016

My Big Bookish Wedding Tag

Dziś na karku wylądował mi 19 rok życia. Stwierdziłam - może zrobię jakiś tag. I tu z pomocą stanęła mi Suomi Anne z Biblioteczki Suomi. Zrobiła pewien tag i nie nominowała konkretnych osób. No dobrze, skończyłam 19 lat, do ślubu mi się nie śpieszy, ale trzeba być przygotowanym na wszystko. Tak, to My Big Bookish Wedding Tag.



niedziela, 3 stycznia 2016

Sto wpisów minęło. #1 W przerwie na reklamy - Sherlock

Po wielu problemach klasy maturalnej powracam z setnym (tak, setnym) wpisem. Pomijam fakt, ile czasu upłynęło od ostatniego wpisu, ale nie mam zamiaru przepraszać za nawał pracy w klasie III. Ale czas mijał, ilość wpisów także wzrastała. Dobiłam do 99 wpisów, dzisiejszy jest 100. Kiedyś pisałam na mojej Facebookowej stronie, że jestem namawiana do oglądania serialu. Namowy te wynikały z recenzji pewnych powieści. Kto nie jest na bieżąco, to skracam. Chodzi o książki Arthura Conan Doyle'a, a owym serialem jest Sherlock. Tak, Sherlock po wielu obietnicach oraz na rozpoczęcie nowego cyklu po 100 wpisie. Zapraszam.